Klimaatsystemen in de voedingsindustrie

Klimaatinstallaties in de voedingsindustrie moeten voldoen aan strikte wetgeving voor de voedselveiligheid en hygiëne, bij specifieke productieprocessen.

Nergens zijn de eisen aan het productieproces zo hoog als in de voedingsindustrie

En niet alleen het productieproces, ook de gebruikte materialen, de mensen én de klimaatinstallatie moeten aan de strenge hygiënische eisen voldoen die kwaliteitssystemen als HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) opleggen.

Colt biedt klimaatsystemen voor de:

  • zuivelindustrie
  • drankenindustrie, brouwerijen
  • groente- en fruitindustrie
  • zoetwarenindustrie
  • brood-en banketfabrieken, industriële bakkerijen
  • vlees(verwerkende)industrie
  • thee-en koffie-industrie
  • champignonteelt

Deze bedrijven gingen u voor:

Adiabatische koeling voor Danone - Nutricia
Case study Danone - Nutricia
Adiabatische koeling bij Pauwels Sauzen (Oelegem)
Case study Pauwels Sauzen (Oelegem)
Adiabatische koeling bij Brouwerij Martens
Case study Brouwerij Martens
Adiabatische koeling bij Pauwels Sauzen (Herent)
Case study Pauwels Sauzen (Herent)
Adiabatische koeling kwekerij
Case study
Adiabatische koeling bij Fresh Care Convenience
Case study Fresh Care Convenience

Veel voorkomende klachten

Het binnenklimaat in de voedingsindustrie is net zo divers als het soort bedrijven in deze sector, maar universeel doen zich problemen voor met warmte, vocht, tocht en hygiëne.

1. Temperatuur

In veel bedrijven komen temperatuurschommelingen voor. Het is (plaatselijk) veel te warm door bijvoorbeeld de ovens in de brood-en banketindustrie, door pasteuriseerprocessen in de dranken-en zuivelindustrie, door blancheren in de groente-en fruitverwerking of door het branden van koffie.

2. Vocht

In vrijwel alle bedrijven binnen de voedingsindustrie ontstaat door het productieproces een te hoge relatieve vochtigheid en daardoor condensatie. Nevel en mistvorming, beslagen ramen en gladde vloeren zijn het gevolg en tasten de gebouwconstructie en de apparatuur aan.
De kans op schimmelvorming stijgt en dit is uit hygiënisch oogpunt absoluut ontoelaatbaar. Bovendien wordt de productkwaliteit in een aantal bedrijven direct beïnvloed door de vochtigheidsgraad.

3. Tocht

Door overdruk, directe machine-afzuiging of door luchtverplaatsing van warmere afdelingen naar koelere ruimten ontstaat er tocht en dat zorgt voor onaangename arbeidsomstandigheden.

4. Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit varieert per bedrijf. Zo komt bijvoorbeeld in de meel-en veevoederindustrie, zoetwarenindustrie, brood-en banketfabrieken en de thee-en koffie-industrie veel stof voor en kunnen agressieve dampen of vettige lucht voorkomen.

De oplossing? Onze integrale benadering

Voor ieder klimaatprobleem in de voedingsindustrie biedt Colt een passend concept, waarbij we de problemen integraal benaderen en een op maat gemaakte oplossing voorstellen.

De klimaatsystemen die Colt in deze sector toepast, kenmerken zich door:

  • hygiënische coatings / RVS kanalen
  • een eenvoudige reinigingsmanier
  • filtratie op maat
  • een hoog rendement en laag energieverbruik

Daarbij werkt Colt vanuit een geïntegreerde aanpak. In een eerste fase voeren we ter plaatse een onderzoek en analyseren we het probleem. Vervolgens ontwikkelen we een specifiek concept voor uw bedrijf en geven we een advies dat gegarandeerd resultaat oplevert. Ten slotte is ook de productie en installatie én het service en onderhoud van de technische apparatuur in eigen handen.

  • NL
  • FR

Ons cookiegebruik

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Door op ‘Accepteren en doorgaan’ te klikken ga je akkoord met het gebruik van cookies (noodzakelijke, statistieken) zoals omschreven in ons privacybeleid. Je kunt ook met alleen .

Notre utilisation des cookies

Ce site web utilise différents types de cookies. En cliquant sur "Accepter et continuer", vous acceptez l'utilisation de cookies (nécessaires, statistiques) comme décrit dans notre politique de confidentialité. Vous pouvez également .