Brouwerij Martens investeert in Colt ventilatie

Het hele jaar door een behaaglijk werkklimaat.

Brouwerij Martens, in het Limburgse Bocholt, investeert niet alleen in productiecapaciteit, maar ook in een goed werkklimaat. Er werden al drie projecten gerealiseerd met Colt. Colt biedt aangepaste ventilatiesystemen die

  • het vochtgehalte reduceren
  • de warmte afvoeren
  • een te hoge C02 concentratie vermijden.

 

Colt luchtverdeelslangen in de petafdeling
Colt luchtverdeelslangen in de petafdeling
  • Project:
    • ventilatie pet- en blikafdeling
  • Locatie:
    • Bocholt, België
  • Vereisten:
    • Ventilatie
    • Reductie vocht, condens
    • Reductie warmte
    • Reductie C02
  • Colt oplossing:

Ventilatie in brouwerij

Brouwerij Martens werd in 1758 opgericht in het centrum van Bocholt, vlak bij de Nederlandse grens. De voorbije 250 jaar kende de brouwerij al een sterke groei en in de nabije toekomst wil men die expansie nog voortzetten met een forse capaciteitsverhoging. De komende jaren wil men het afvulvolume namelijk verhogen met maar liefst 30%: van 3 naar 4 miljoen hectoliter bier per jaar.

Je zal niet snel een pintje van Brouwerij Martens op de Belgische markt vinden. 90% van de productie is namelijk voor het buitenland bestemd; van supermarkten in Duitsland tot Spanje en zelfs Japan en de VS. De brouwerij vult de eigen merken af in vaten, glazen flessen, petflessen of blik, maar doet dit evenzeer voor ‘private brands’. Alles samen worden meer dan 300 verschillende SKU’s geproduceerd.

Investeren in goede ventilatie

De brouwerij beschikt momenteel over in totaal 4 afvul- en verpakkingslijnen, die 7 dagen op 7 worden ingezet.

Warme, vochtige omgeving

De brouwerij zocht een oplossing voor een specifieke situatie.

  • Tijdens het afvullen wordt er nl. CO2 in de flessen geïnjecteerd om er de O2 uit te krijgen. Hierdoor komt er CO2 vrij in de ruimte en die accumulerende CO2 moet continu worden afgevoerd.
  • Delen van de productielijnen staan bovendien in een afgesloten ruimte. De warmte, afkomstig van de machines, en de hogere luchtvochtigheid creëren een onaangenaam werkklimaat.

Adiabatische koeling

De oplossing voor die warmte en luchtvochtigheid is koelen en tegelijk ventileren met gefilterde buitenlucht.

  • De warme, vochtige lucht wordt afgezogen en vervangen door koelere lucht
  • tegelijk wordt door die luchtverversing het risico op een te hoge CO2- concentratie vermeden.

Dat kan op twee manieren:

  • met geforceerde koeling, via airconditioning of
  • met natuurlijke koeling, met een adiabatisch koelsysteem.

 

Hoe werkt dit systeem?

De werking steunt op de natuurlijke verdamping van water, wanneer de gefilterde buitenlucht door een verzadigd adsorptiemedium wordt aangezogen. Om te kunnen verdampen, wordt er energie gebruikt die in de zomer onttrokken zal worden aan de aangezogen, hete lucht. Zo bekom je finaal koele, verse lucht die via de luchtverdeelsystemen de productieruimte kan worden ingeblazen. Op koude winterdagen kan de lucht dan weer worden opgewarmd, via stoom of warm water. De afvoer naar buiten toe gebeurt via ventilatoren. De koel- en ventilatieunits staan hierbij op het dak gemonteerd.

Voordelen adiabatische koelsystemen

Na een uitgebreide studie koos de brouwerij voor de adiabatische systemen. Die hebben als voordeel dat ze

  • energie-efficiënter zijn
  • minder wegen dan de aircovariant

Dit waren ook de doorslaggevende factoren in de beslissing. De brouwerij botst hier namelijk tegen de grenzen aan qua stroomcapaciteit, en ook de draagcapaciteit van het dak is beperkt.

Adiabatische systemen vinden hun werkingsgrens in de klimaatcriteria van de aangezogen lucht. In tegenstelling tot aircosystemen, die de mogelijkheid hebben van diepkoelen, is het temperatuurverschil dat zij kunnen realiseren, zo’n 10 °C.

Ook in de blikafdeling werd gekozen voor adiabatische koeling
Ook in de blikafdeling werd gekozen voor adiabatische koeling

Keuze voor Colt

"Colt had vroeger de brand-en verluchtingsluiken geïnstalleerd en was dus een gekende partner. Het voorgestelde concept werkte goed. Zo komt het dat we na het eerste project in de petafdeling enkele jaren later opnieuw bij hen gingen aankloppen voor de nieuwe blikafdeling, wat eveneens een natte ruimte met twee afvullijnen is", vertelt de projectverantwoordelijke van Brouwerij Martens.

Op maat

Door de specifieke vraag, de beperkte plafondruimte en de beperkte draagcapaciteit van het dak kon er hier niet met airco-units gewerkt worden.

“In de petafdeling vormde de aanwezige piping een grote uitdaging om daar nog drie luchtverdeelslangen tussen te schikken. Bij de blikken was de ruimte boven het platform dan weer de beperkende factor voor het ontwerp”, herinnert de projectverantwoordelijke zich.

Evaluatie

“We hebben de drie projecten in nauw overleg en dankzij een goeie projectcoördinatie en voorbereiding van Colts kant echter tot een goed einde kunnen brengen. Hun technici zijn na de nodige opmetingen en berekeningen met de verschillende parameters de resultaten gaan simuleren. Het luchtvolume in beide afdelingen wordt nu acht keer per uur ververst. De sturing gebeurt heel eenvoudig en automatisch, volgens vooraf ingestelde waarden, het hele jaar door. De grootste winst zit in het comfortabele werkklimaat voor de werknemers. Dat dit energiezuinig kan, is een mooi bijkomend voordeel”, aldus nog de projectverantwoordelijke van de brouwerij.

Tekst en beeld: ing. Wouter Verheecke
Editie: Food Process, nr.4 oktober 2019

  • NL
  • FR

Ons cookiegebruik

Welkom! Leuk dat je onze website bezoekt. Wij maken gebruik van noodzakelijke cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed en veilig werkt. We kunnen ook statistische cookies (inclusief cookies van derden) gebruiken om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken, bv. veiligheid, netwerkbeheer, toegankelijkheid, taalinstelling, ... Je kan deze cookies desactiveren door je browserinstellingen te wijzigen. Dat kan echter de werking van de website beïnvloeden.

Wij maken gebruik van anonieme, analytische cookies om het aantal bezoekers op de verschillende delen van de website te kunnen opvolgen en te kunnen nagaan hoe onze website gebruikt wordt (bezochte pagina’s, gemiddelde duur van het bezoek…). Zo kunnen we de inhoud van onze website verbeteren. Meer informatie over de werking van deze cookies vind je in ons cookiebeleid.

Notre utilisation des cookies

Bienvenue! Ravi que vous visitiez notre site Web. Nous utilisons les cookies nécessaires pour garantir un bon fonctionnement et en toute sécurité de notre site Web. Nous pouvons également utiliser des cookies statistiques (dont des cookies tiers) pour améliorer votre expérience d’utilisateur de notre site.

Les cookies nécessaires assurent les fonctionnalités de base de notre site Web, comme la sécurité, la gestion du réseau, l'accessibilité, le choix de la langue, … Vous pouvez les désactiver en modifiant les paramètres de votre navigateur. Toutefois, cela peut affecter le fonctionnement du site.

Nous utilisons des cookies d’analyse anonymes pour pouvoir suivre le nombre de visiteurs des différentes parties du site Web et comprendre comment notre site est utilisé (pages visitées, durée moyenne de la visite, ...). De cette façon, nous pouvons améliorer le contenu de notre site . Vous trouverez de plus amples informations sur le fonctionnement de ces cookies dans notre politique en matière de cookies.