Brandveiligheid en RWA in parkeergarages

Het Colt concept voor parkings is een compleet concept dat zowel voor de dagelijkse ventilatie als de rookventilatie zorgt.

Ventilatie en rookbeheersing in parkeergarages

Het Colt concept voor parkings is een compleet concept dat zowel voorziet in dagelijkse ventilatie als in rookventilatie. Het concept bestaat uit stuwkrachtventilatoren, afvoerventilatoren, branddetectie, CO en LPG gasdetectie, regelapparatuur, afsluitsecties en rook- en brandschermen.

Simulatie RWA in ondergrondse parkeergarage

RWA en CO-ventilatie

 • Dagelijks:
  • Verhoogt het welzijn van de aanwezige personen
   (gezonde lucht 3 l/s/m2 volgens NEN2443)

 • In geval van brand:
  • Vereenvoudigt de inzet van de brandweer
  • Beschermt de gebouwconstructie

NBN-S-21-208-2

Installaties dienen te voldoen aan de NBN-S-21-208-2: Brandbeveiliging in gebouwen – Ontwerp van rook-en warmteafvoersystemen (RWA) van gesloten gebouwen.

Dagelijkse ventilatie en RWA

In parkeergarages is sprake van een verhoogde concentratie giftige gassen. Voor het afvoeren van deze uitlaatgassen kan gekozen worden voor

 • een continue ventilatie of
 • voor ventilatie gebaseerd op CO en LPG gasdetectie.

Het systeem wordt in het laatste geval ingeschakeld bij een overschrijding van de waarden of naar gelang de behoefte. In geval van brand stuurt het rookdetectiesysteem de ventilatoren automatisch aan op het niveau waar de brand zich bevindt.

Uniek systeemontwerp

Aangezien elke parkeergarage uniek is, levert Colt een systeemontwerp dat voldoet aan de exacte vereisten van het project. De ventilatiesystemen van Colt voor parkeergarages bevatten een of meer van de volgende elementen:

 • Natuurlijk luchttoevoer via de in- en uitritten/vaste ventilatielamellen.
 • De lucht wordt via een kanalensysteem met dubbele ventilatoren naar buiten afgevoerd.
 • De luchtdistributie en -vermenging in de parkeergarage vindt plaats via een netwerk van Cyclone inductieventilatoren of Jetstream stuwkrachtventilatoren.

Als onderdeel van een ontwerpplan met detectieapparatuur, regelmechanismen en afvoerunits geeft de Jetstream of Cyclone een extra impuls door de lucht richting de afvoerpunten te stuwen.

Normaal gesproken, voor de dagelijkse werking, monitort het regelsysteem het verontreinigingsniveau in de parkeergarage en wordt het ventilatievoud verhoogd zodra er een vastgesteld punt is bereikt. Het ventilatievoud wordt ook verhoogd zodra er in het geval van brand een signaal van het brandalarm ontvangen wordt.

Geluidsemissie

De CIBSE Guide Volume A: 1999, Environmental Design vermeldt voor parkeergarages een aanbevolen maximaal geluidsniveau van NR55. De parkeergaragesystemen van Colt kunnen indien nodig zodanig worden ontworpen dat aan dit niveau wordt voldaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om de klantervaring te verbeteren. Door verder te gaan, geeft u toestemming voor dit gebruik.

Standard

Deze website maakt gebruik van cookies om de klantervaring te verbeteren. Door verder te gaan, geeft u toestemming voor dit gebruik.