Ingrijpende renovatie, van borstel verf naar kunstwerk

Al lange tijd stond het 70-er jaren kantoorgebouw aan het Van Schoonbekeplein al te koop. Tot SD Worx, op zoek naar uitbreiding in de buurt van hun hoofdkantoor, de enorme capaciteit van het gebouw inzag. Het gebouw moest gerenoveerd worden met als uitgangspunt: snel en zonder te hoge investeringen. Op dit punt werd buro voor architectuur van paul van de poel & partners (groep Stramien) er bij betrokken. Een gesprek met Bart Verheyen die als architect bij Stramien van begin af aan dit project gevolgd heeft.

"Bij ons rees de vraag of we het voorkomen van het gebouw niet ook een meer hedendaagse uitstraling konden geven. Inmiddels was het ook voor opdrachtgever SD Worx duidelijk dat een totaalaanpak voor dit gebouw de beste optie was om het tot een nieuw en hedendaags kantoorgebouw om te vormen, zowel het budget als het programma van eisen werden bijgestuurd, het bouwteam kon aan het werk." 

Het tweede concept: iedereen blij

"Een goede oplossing vonden we door het bestaande gebouw uit te breiden. Boven op de sokkel van het bestaande gebouw, voegden we aan de straatzijde een nieuw bouwvolume van 5 bouwlagen toe. Zo kon op een aanvaardbare manier het bestaande gebouw toch behouden en gerenoveerd worden, en werd tevens het straatbeeld hersteld. Ook de opdrachtgever was blij hiermee omdat deze vijf extra bouwlagen kreeg."

"Hierop hebben we het idee uitgewerkt om de vorm, een kubus op een sokkel, te accentueren waarbij:

  1. een homogeen blok
  2. een versterkte sokkel
  3. een tussenstuk tussen de sokkel en het blok en
  4. de afscherming zouden worden.

Transparante gevel vraagt om oplossing zonneprobleem

Het uitzicht vanuit dit markante gebouw is zo mooi dat logischerwijze gekozen werd voor transparantie. "Maar het is natuurlijk bekend bij zoveel beglazing dat ook het zonneprobleem opgelost moet worden. We hebben dan ook al snel voor een lamellensysteem voor de buitengevel gekozen. Een dergelijk systeem is speels en past perfect binnen een renovatieproject. Bovendien heeft het een positief effect op de zonbeheersing. ruimten warmen minder snel op en directe instraling van de zon en verblinding worden voorkomen. Architectonisch gezien krijgt het gebouw met een dergelijk systeem een extra accent en toch blijft de transparantie gehandhaafd. We waren zeer gecharmeerd van de glazen lamellensystemen van Colt maar om budgetredenen hebben we toch voor de geperforeerde metalen lamellen gekozen. we wilden het gebouw niet afsluiten en door de perforatie blijft het zicht naar buiten toe behouden. Dat voorkomt dat mensen een ingesloten gevoel krijgen. Erg belangrijk als men bedenkt dat er in totaal zo'n 300 werkplekken zijn."

SD Worx havenbuilding Antwerpen: de verbinding tussen oud en nieuw

Transparante gevel vraagt om oplossing zonneprobleem

De lamellengevels aan het oude blok zijn behalve functioneel, ook een verbindingselement met de uitgesproken gevelbekleding, uitgevoerd in geoxideerd koper, van het nieuwe deel. In de tussenruimte is een dubbelhoge verbinding gemaakt waarin de koffieruimtes en dergelijke zijn ondergebracht. "De mooiste plek is het volledig beglaasde dakterras op de 8e verdieping van het oude blok. Een plek waar duidelijk zichtbaar is hoe belangrijk deze locatie ook in stedenbouwkundig opzicht is. Het is een schakel tussen de oude en de nieuwe stad, tussen de dokken die ontwikkeld worden in het noorden en de oude stad in het zuiden."

Stramien: Vorm geven aan ruimte

Vorm geven aan ruimte in de breedste betekenis dat is de typering van ontwerpbureau stramien. stramien is gericht op architectuur en stedenbouw, inrichting, stadsontwerp en ruimtelijke planning, ontwerp van landschap en publieke ruimten. Of het nu gaat om bestaande of nieuwe gebouwen, om gebouwcomplexen of hele bouwblokken, of om het ontwerpen van de publieke ruimten, parken, pleinen, infrastructuren en landschappen, stramien realiseert ieder project. Juist ook de integratie van deze verschillende disciplines vormt een specialiteit van Stramien. Stramien is als multidisciplinair team opgericht in 1999 vanuit de samenwerking tussen het Bureau voor Architectuur, Archi 3, Lijn in Landschap en Stramien. De jarenlange ervaring, opgedaan door elk van deze bureaus, werden gebundeld en worden nu ingezet voor iedere ontwerpopdracht. Een garantie voor succesvolle samenwerking.

Colt Systeem
  • Buitenzonwering
Onze klant
  • Client: SD Worx
  • Locatie: Antwerpen
  • Architecten
    • Bureau voor Architectuur van Paul Van de Poel & Partners  [Groupe Stramien]
    • Paul Van de Poel, Architect-planoloog
    • Bart Verheyen, Architect
    • Bieke Thijs, Architect
    • Kris Van de Poel, Binnenhuisarchitect
  • Opdrachtgever:
    • ATM Machinefabriek NV Maaseik 
© 2018 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions