Millieuvriendelijke oplossing voor VCN

"Verspanen is een proces waarbij veel warmte vrijkomt. Daar zit ons grote probleem."

Op onze vraag waar VCN mass turning voor staat, beginnen Peter (financieel management en verkoop) en Boudewijn van Die (productie en inkoop) te lachen. In de naam zit eigenlijk een wereld van verschil. "VCN staat voor Verspanings Centrum Noord, de naam waaronder vader Wim (algemeen directeur) het bedrijf begon. Na jaren machines voor de landbouw te hebben ontwikkeld en gebouwd, is hij in 1990 begonnen met metaalbewerking in de breedste zin van het woord: boren, frezen, draaien e.d. Eigenlijk altijd op ad-hoc basis, altijd in wisselende aantallen, altijd voor verschillende opdrachtgevers. Mass turning staat voor het werk waarop we ons sinds 2000 geconcentreerd hebben: alleen nog maar draaien, alleen nog maar aantallen. Met als uitgangspunt dat onze machines 24 uur moeten produceren".

Succesvol naar VCN Mass Turning

Dat deze beslissing een goede was, blijkt uit de cijfers. Bij VCN werken 35 mensen die op 18 machines 100 ton materiaal per maand verwerken. Dat gebeurt in een 3-ploegen schema, waarvan de laatste dienst - van 03:30 tot 07:00 - volautomatisch, onbemand draait. Het uitgangsmateriaal bestaat uit massieve staven of buizen in alle gangbare legeringen messing, aluminium, RVS, staal, koper met een lengte van 3 meter en een diameter variërend van 5 tot 65 mm. Daaruit worden tienduizenden precisieproducten gemaakt, die, na reiniging in een volautomatische wasstraat, worden gebruikt in CV ketels, hydrauliek, schokbrekers, keuken- en huishoudelijke apparatuur zoals koffiezetmachines en de bekende biertap. Veel gaat naar de automobielindustrie. 40% van de productie wordt geëxporteerd naar landen in Europa, maar ook naar de Verenigde Staten en Mexico.

Millieuvriendelijke oplossing voor VCN

En tóch een probleem?

Peter, onderbroken door Boudewijn: "Het is misschien opgevallen dat er zo?n 400 m² vloer in de productiehal open ligt. In de komende bedrijfsvakantie worden 6 machines vervangen door 7 nieuwe. Die nieuwe machines zijn nauwkeuriger, sneller en veel betrouwbaarder. Daarnaast zijn ze niet meer lucht-, maar watergekoeld. Verspanen is een proces waarbij veel warmte vrijkomt.Daar zit ons grote probleem. Een deel daarvan wordt afgezogen en, na elektrostatisch te zijn gereinigd, direct naar buiten afgevoerd. Desondanks is het hier 's winters 25 ºC en loopt dat in de zomer gemakkelijk op naar 35 ºC. De deuren open zetten is geen oplossing omdat het dan gaat tochten en het in de woonwijk aan de overzijde van de ringweg geluidsoverlast veroorzaakt. We hebben onderzocht of airco een haalbare optie was. Dat bleek niet zo te zijn door de hoge energie- en onderhoudskosten."

Gelukkig is er CoolStream

"Gelukkig lazen wij in het voorjaar van 2007 een artikel over CoolStream van Colt. Dat werkt niet met een traditioneel koelmiddel, maar door normaal (leiding)water in de toegevoerde lucht te verdampen. Prettige daarbij is dat de lucht verder afkoelt naarmate die een hogere temperatuur heeft. In de winter kan vrijkomende warmte uit de ruimte via warmteterugwinning in het systeem worden gebracht. CoolStream is door het uiterst lage energieverbruik - en dus een lage CO2 uitstoot - een zeer milieuvriendelijke oplossing. Ook de geluidsproductie blijft ver binnen de norm. Het leukste aan de installatie vinden wij dat Colt berekend had dat 5 units voldoende was. We hebben echter eiligheidshalve voor 6 stuks gekozen. En het werkt perfect."

Colt oplossing
  • Colt Coolstream adiabatische koeling
Onze klant
  • Client: VCN
  • Locatie: Leek (NL)
© 2019 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions