Totaal klimaatconcept met verdampingskoeling: Snel bespaart energie met geïntegreerd systeem

Een productiehal van 4800 m² geheel klimatiseren met als belangrijkste eisen energie besparen en een comfortabele werkomgeving voor de werknemers creëren.

Iets wat tot voor kort een utopie leek, wordt werkelijkheid bij Snel Karton- en Papierveredeling in Huissen. Een gesprek met de directeur, Alet Snel.
 
Snel is al 40 jaar gespecialiseerd in de afwerking van vouwkarton voor de grafische industrie en in het afwerken van producten voor de golf- en massiefkarton verwerkende bedrijven. Dit houdt o.a. in het stansen, pregen, vensteren, vouwen en plakken van allerlei typen verpakkingen. Maar ook meer gespecialiseerde bewerkingen zoals tape & tear (voor bijvoorbeeld CD-hoesjes of enveloppen) en pick & place, het gepositioneerd inplakken van vensters of proefmonsters, worden volledig machinaal door Snel uitgevoerd. In het feit dat alles machinaal wordt uitgevoerd, schuilt de kracht van het bedrijf. Zowel voor kleine oplages (2500 - 25.000 stuks) voor o.a. de golfkarton of cosmetica industrie als voor oplages van 100 miljoen en meer. Een groot deel van alle soorten verpakkingen op de markt kunnen door Snel afgewerkt worden. Reden dat Snel op haar gebied en qua mogelijkheden in Europa de grootste is. Er werken 70 vaste werknemers en ca. 25 - 30 uitzendkrachten in een twee-ploegen dienst.

Innovatie essentieel

Nieuwe verpakkingen voor nieuwe producten, efficiëntere productiemethoden. Veel energie steekt Snel in innovatie. Of dit nu het ontwikkelen van een intelligent systeem voor de workflow is of een nieuwe machine die het werk van drie machines in één gang uitvoert, in de branche is Snel bekend om haar unieke oplossingen.

Totaaloplossing klimatisering

"Colt kenden we al van de nieuwbouw in 1988." vertelt de heer Snel. "Destijds kregen we tijdens de bouw andere verplichtingen met betrekking tot de brandveiligheid opgelegd. We hebben toen Colt ingeschakeld om mee te denken voor een oplossing daarvoor. Dit werd in overleg een Rook- en Warmte- Afvoersysteem. Ook voor een oplossing voor een verwarmingsinstallatie hebben we Colt ingeschakeld. Nu was die verwarmings- installatie aan vervanging toe en hebben we wederom Colt gevraagd wat we het beste konden doen, renoveren of een geheel ander systeem? Met de steeds warmer wordende zomers voldeed de topkoeling ook niet meer. We wilden volwaardige koeling, maar óók een lager energieverbruik." Met deze opdracht heeft Colt diverse klimaatonderzoeken verricht en onderzocht hoe de bestaande installatie deel uit kan maken van een nieuw energiezuiniger systeem. De heer Snel: "Samen met Colt hebben we ook verder gekeken naar mogelijke energiebesparingen. Zij toonden met berekeningen aan dat nog veel meer besparingen mogelijk waren met het aanpakken van bouwkundige zaken. Het dak was toe aan renovatie en we besloten het gehele dak te vervangen."

Totaal klimaatconcept met verdampingskoeling

Twee vliegen in één klap

Omdat de hal 4800m² is, is een gebruiksvergunning nodig om aan het bouwbesluit te voldoen. Het RWA-systeem maakt deel uit van het totale brandveiligheidsconcept. Colt heeft hiervoor een vuurlastberekening gemaakt, deze besproken met de brandweer en verschillende oplossingen voorgesteld. Uiteindelijk is gekozen voor een separaat brandcompartiment in de opslaghal, waar de meeste vuurbelasting wordt opgeslagen. Om logistieke redenen zijn de deuropeningen van dit compartiment voorzien van zelfsluitende 60 minuten brandwerende brandschermen. De heer Snel: "Door de lichtstraten kwam erg veel warmte binnen. Colt adviseerde ons deze te vervangen voor natuurlijke (brand)ventilatie eenheden, met lichtdoorlatende polycarbonaat kleppen. Dit geeft zelfs meer licht dan de lichtstraten."

Het systeem

Colt installeerde een geïntegreerd systeem voor de verwarming, koeling en ventilatie met één centrale regeling. Door het nieuwe goed geïsoleerde dak houdt de interne warmte de hal vrijwel geheel op temperatuur, zeker omdat ook de machinewarmte nu hergebruikt wordt. Het ventilatie- en koelingsniveau wordt in het zomerseizoen in verschillende stappen uitgevoerd:

  • natuurlijke ventilatie door de (brand)ventilatie eenheden, type Colt EuroCo
  • ventilatie via het CoolStream systeem
  • koeling via het CoolStream systeem

In de winter wordt door het CoolStream systeem via warmteterugwinning en eventueel bijverwarming de hal op temperatuur gehouden. Het geheel is computer gestuurd en op het centrale regelpaneel is zichtbaar wat de bedrijfstoestand van ieder onderdeel is.

Ventilatie via het CoolStream systeem

Energiebesparing belangrijkste eis

De heer Snel:"Het gehele systeem moest voor ons aan drie belangrijke eisen voldoen.

  1. Energiebesparing. Het type koeling was voor mij nieuw. Het kost ons bijna niets. We besparen nu jaarlijks 35.000 kWh en ons gasverbruik kan nu teruggaan van 70.000 m³ naar ca. 15.000 m³. Gezien de steeds maar stijgende energieprijzen een prima resultaat.>
  2. Een beter en prettiger werkklimaat voor de mensen, met als doelstelling een lager ziekteverzuim.
  3. Het moest voldoen aan de milieu-eisen en de BRC-IOP norm. Deze norm (onderdeel van de HACCP) geldt voor bedrijven die leveren aan de food industrie. Door de ingebouwde F6 filtratie in het CoolStream systeem en het vliegengaas op de natuurlijke ventilatie past het prima binnen de BRC-IOP norm. Bijkomend voordeel is dat ik nu ook een veel betere beheersing van de luchtvochtigheid krijg.

Dit biedt duidelijk voordelen voor de verdere verwerking van onze producten. Al met al verwachten we op alle fronten een duidelijke kostenbesparing. Alles is in goed overleg gegaan en ik ben dan ook zeer tevreden over de samenwerking en de mensen van Colt."

Subsidie

"Het hele traject (inclusief dak) komt in aanmerking voor de EIA-subsidie, omdat het in z'n geheel zoveel energie bespaart. Colt heeft hierin geadviseerd."

Colt oplossing
  • Colt Coolstream
  • Rook- en Warmteafvoer
Onze klant
  • Client: Snel Karton- en papierveredeling
  • Locatie: Huissen (NL)
© 2019 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions