Transparante gevel SD Worx gebouw

Colt International was verantwoordelijk voor de zonwering van het gebouw.

Colt International was verantwoordelijk voor de zonwering van het gebouw.

Voor de uitbreiding van hun hoofdkantoor in Antwerpen zocht SD Worx een oplossing in de buurt. Uiteindelijk werd een oud kantoorgebouw aan het Van Schoonbekeplein gerenoveerd. Colt International was verantwoordelijk voor de zonwering van het gebouw.

  • Project:
    • SD Worx
  • Locatie:
    • Antwerpen
  • Architecten:
    • Bureau voor Architectuur van Paul Van de Poel & Partners [Stramien]
    • Paul Van de Poel, Architect-planoloog
    • Bart Verheyen, Architect
    • Bieke Thijs, Architect
    • Kris Van de Poel, Binnenhuisarchitect
  • Opdrachtgever:
    • ATM Machinefabriek NV Maaseik
  • Colt producten:
    • Geperforeerde metalen lamellen

Hedendaagse uitstraling

Er werd besloten om het bestaande gebouw uit te breiden. Boven op de sokkel van het bestaande gebouw, voegden de architecten van Bureau voor Architectuur van Paul Van de Poel & Partners aan de straatzijde een nieuw bouwvolume van 5 bouwlagen toe.

Transparante gevel vraagt om oplossing zonneprobleem

De glazen buitengevel zorgde voor transparantie maar creëerde ook een zonneprobleem. Al snel werd voor een lamellensysteem gekozen.

  • Geeft speelse uitstraling aan het gerenoveerde gebouw.
  • Positief effect op zonbeheersing: ruimten warmen minder snel op en directe instraling van de zon en verblinding worden voorkomen.
  • Extra accent op architectonisch vlak, met behoud van transparantie

Hedendaagse uitstraling

Er werd besloten om het bestaande gebouw uit te breiden. Boven op de sokkel van het bestaande gebouw, voegden de architecten van Bureau voor Architectuur van Paul Van de Poel & Partners aan de straatzijde een nieuw bouwvolume van 5 bouwlagen toe.

Transparante gevel vraagt om oplossing zonneprobleem

De glazen buitengevel zorgde voor transparantie maar creëerde ook een zonneprobleem. Al snel werd voor een lamellensysteem gekozen.

  • Geeft speelse uitstraling aan het gerenoveerde gebouw.
  • Positief effect op zonbeheersing: ruimten warmen minder snel op en directe instraling van de zon en verblinding worden voorkomen.
  • Extra accent op architectonisch vlak, met behoud van transparantie

De glazen lamellensystemen van Colt spraken erg aan, maar de uiteindelijke keuze viel op de geperforeerde metalen lamellen. Die zijn budgetvriendelijk en door de perforatie wordt het gebouw niet afgesloten en blijf het zicht naar buiten toe behouden.

De verbinding tussen oud en nieuw

De lamellengevels aan het oude blok zijn behalve functioneel, ook een verbindingselement met de uitgesproken gevelbekleding, uitgevoerd in geoxideerd koper, van het nieuwe deel.

In de tussenruimte is een dubbelhoge verbinding gemaakt waarin de koffieruimtes en dergelijke zijn ondergebracht.