Klimatisering Productiehal en Kantoren - Mechanische Afvoerventilatoren en natuurlijke Ventilatie

Van broeierig warm naar prettig fris

"Vroeger was het hier broeierig warm. Met de lichtstraten in het dak waar de zon doorheen straalt en deuren die niet opengezet konden worden omdat we langs de snelweg liggen, kon de temperatuur hier in extreme gevallen wel eens oplopen tot 50°C. Dat is natuurlijk niet gezond om in te werken. Nu kunnen we het goed fris houden"

R&F Folding Boxes in Meer is een jong en modern bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwerken van massief karton. Het bedrijf begon in 1990 in één productiehal met circa 5 mensen in dienst. Inmiddels werken er 63 mensen en heeft het bedrijf een capaciteit van gemiddeld zo'n 35.000 ton karton per jaar. Het grootste deel is bestemd voor export naar heel Europa.

De heer H. van Hasselt, chef van de stanserij, is medewerker vanaf het eerste uur. 
Hij vertelt: "We vervaardigen hier alle soorten kartonnen dozen. Veel groente-, vlees- en bloemendozen. Daarnaast bedrukken en stansen we ook blisterkaarten. We hadden hier vroeger geen enkele klimatisering. Het was echt warm. De machines hebben zware motoren, op alle persen zit UV-verwarming en bovendien schijnt de zon door de lichtstraten naar binnen. Het kon hier broeierig warm, wel tot 50°C worden. En ook al kregen de mensen extra pauzes, drinken en eten, het was niet gezond en daarom moest er iets gebeuren. Eerst in de productie en vervolgens ook in de kantoren. Op dat moment hebben we Colt ingeschakeld."

De Colt Klimaat oplossing

Uit onderzoek, metingen en berekeningen bleek dat de warmtelast in het gebouw van R&F kon oplopen tot meer dan 600 kW. Om te vermijden dat de temperatuur in de zomer onaanvaardbaar hoog wordt, moet er intensief geventileerd worden in de productiehallen. De warmte die vrijkomt in de drukpersen wordt zo dicht mogelijk bij de bron geëvacueerd. Hiervoor installeerde Colt mechanische afvoerventilatoren, type Typhoon, direct boven de drukmachines. De overige ruimte kan via natuurlijke weg geventileerd worden. Ook de noodzakelijke luchttoevoer kan gerealiseerd worden met natuurlijke (wand-)ventilatie.

Om het vochtprobleem in het magazijn op te lossen, installeerde Colt recirculatieventilatoren. De heer Van Hasselt: "We hadden vroeger vooral in de winter veel last van condenswater. Op de ventilatoren die Colt hier heeft neergehangen zitten sensoren waardoor ze werken waar dat nodig is. Individueel geregeld. De situatie is nu sterk verbeterd. Een enkele keer valt er nog ergens een druppeltje, maar niet de moeite waard."

In de kantoren, waaronder ook de prepress (productie drukplaten) afdeling en de volledig computergestuurde ontwikkel- en controle-afdeling vallen, installeerde Colt individueel regelbare airconditioning

"Iedereen is tevreden"

De heer Van Hasselt: "De situatie is nu goed. Natuurlijk is het geen airconditioning in de productie. We blijven dus altijd een paar graden boven de buitentemperatuur. We hebben dit jaar echter al een paar flink warme dagen gehad en we kunnen het goed fris houden. Iedereen is nu tevreden. Bovendien hadden we vroeger, toen alles dicht zat, ook last van stof en wasem. Nu circuleert de lucht en dat is een goede verbetering."

Probleem oplossing:
 • Productie
  • Luchtafvoer middels mechanische ventilatoren type Typhoon.
  • Luchttoevoer middels natuurlijke (wand-) ventilatie
 • Magazijn
  • Sensor gestuurde recirculatie ventilatoren
 • Kantoren
  • Individueel regelbare airconditioning
Onze klaant
 • R&F Folding Boxes, Meer
© 2019 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions