Klimatisering de Fabrieksgebouwen - Combinatie van natuurlijke Ventilatie en mechanische Ventilatie, Luchtbehandelingskasten

Natuurlijke ventilatie werkt echt

"Het simpele natuurkundige principe van natuurlijke ventilatie zou moeten werken, maar zelf denk je dat zoveel factoren meespelen dat het neit mogelijk is. Colt heeft ons bewezen dat het echt werkt."

Steeds meer (zomer-) warmte

Het lijkt wel of we steeds meer goede zomers krijgen" vertelt de heer Van der Vinde, Manager Plant Engineering & Maintenance bij Koni. "Dat is natuurlijk niet zo. Maar de mooie zomers van vroeger vielen nooit in productietijd. Tegenwoordig wel omdat er continu geproduceerd wordt. Bovendien kwamen er in de loop der jaren steeds meer machines in de fabriek te staan en werden de mechanische machines met een vermogen van maximaal 18kW vervangen door moderne machines met zo'n 40kW. Dat is allemaal warmte. Een goede zomer kon voor de mensen dan ook knap vervelend worden. Het was werkelijk te warm. De warme lucht bleef hangen en het was binnen zo'n 8 tot 10 graden boven de buitentemperatuur. In 1994 besloten we dat dit opgelost moest worden."

"We kenden Colt al omdat zij in 1970 automatische brandventilatie, rookluiken, in de fabriek geplaatst hebben. Deze functioneren overigens nog steeds. Daarom hebben we Colt gevraagd te kijken wat zij konden doen om het zomerwarmteprobleem op te lossen. De Colt werkwijze sprak ons aan. Er wordt een schets van de fabriek gemaakt en een plattegrond die wordt ingetekend. Het is geen verkoopverhaal, maar je bent om de tafel al met de engineering bezig. Het werd een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. Colt heeft uitgelegd dat dit laatste ook echt werkt. Natuurlijk moet dit vervolgens ook waar gemaakt worden en dat is gelukt. De temperatuur is nu niet meer dan 1 tot 2 graden boven de buitentemeratuur. We zijn nu tevreden. En we weten Colt nu te vinden als we weer iets willen."

Nieuwbouw fabriek

In 1998 werd de bestaande fabriek uitgebreid met een stuk nieuwbouw en een hoogbouw magazijn. "Ook hiervoor zijn we bij Colt te rade gegaan voor de klimatisering. Voor de zomer natuurlijke ventilatie en voor de winter verwarming. Er bestond een eis dat de minimale temperatuur in de winter 15°C moest zijn. Het hoogbouw magazijn kan, door gebruik te maken van recirculatie, met slechts drie heaters op temperatuur blijven."

Onderdruk in de chromerij

"De chromerij is een verhaal apart. Chroom is een stof waarmee zorgvuldig moet worden omgegaan. Hierop zijn ook strenge wetten van toepassing. Doordat door de tijd heen ruimten om de chromerij heen gebouwd werden, was op een bepaald moment de luchtbalans volledig verstoord. We hebben toen bewust Colt erbij gehaald om dit uit te zoeken. En nadat Colt er drie luchtbehandelingskasten geplaatst had, was het probleem opgelost."

Mooi opgelost

"Alle maatregelen hebben we genomen om de werkomstandigheden voor de mensen te optimaliseren. De Arbodienst doet hier regelmatig een risicoinventarisatie en hieruit blijkt ook dat er geen sprake meer is van een klimaatprobleem. Tegelijkertijd is door de ventilatie de nevel, die toch een gevolg is van het werken met veel olie, in de hal weg. Bovendien is de constantere temperatuur mooi meegenomen voor de moderne computergestuurde banken." aldus de heer Van der Vinde.

Bij de naam Koni, denkt vrijwel iedereen direct aan schokdempers. Niet velen echter weten dat achter deze wereldnaam een van oorsprong Hollands bedrijf, opgericht door de familie de Koning, schuilgaat. Het pand van de zadelmakerij waarmee het allemaal in 1957 begon is nog steeds terug te vinden in het historische centrum van Oud-Beijerland. Vanaf 1932 ging men schokdempers produceren en sinds 1950 is het lokale handwerkbedrijf uitgegroeid tot de multi-nationale schokdemper specialist van nu. Koni werd in 1972 onderdeel van ITT Industrie in het Special Products segment. Koni heeft inmiddels vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en de VS. In Oud-Beijerland biedt het bedrijf momenteel werk aan zo'n 750 medewerkers. Bijna ieder onderdeel van het productieproces wordt in eigen huis geproduceerd. Zo heeft het bedrijf een eigen lasafdeling, draaierij, stamperij, chromerij en zelfs eigen machinebouw.

Door de jaren heen werd de Koni fabriek regelmatig uitgebreid en in 1998 werd er een nieuwe fabriek aan toegevoegd. Dit proces werd geheel begeleid door de heer Van der Vinden, vanuit zijn verantwoordelijkheid als hoofd technische faciliteiten en arbo-milieucoördinator.

Onze klant
  • Project: Koni
  • Locatie: Oud-Beijerland
© 2019 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions