Danone, het Franse moederbedrijf van Nutricia Haps, heeft een nieuw onderkomen betrokken op bedrijventerrein Laarakker in Haps. In de ruim 49.000 m² grote nieuwbouw, die onder andere twee droogtorens, diverse productieruimtes en een laboratorium omvat, worden standaard babyvoeding en gespecialiseerde voeding voor baby’s en jonge kinderen in meer dan negentig landen geproduceerd.
- Project:
- nieuwe babymelkpoederfabriek Nutricia
- Locatie:
- Haps, gemeente Haps, Nederland
- Architect:
- Architektenburo Klamer bna
- Bouwkundig ontwerp:
- Advies- en ingenieursbureau Het4kant
- Aannemer
- Friso (onderdeel van Friso Bouwgroep)
- Vereisten:
- Colt oplossing:
Ultramoderne fabriek voor Nutricia Haps
In het Brabantse Haps is begin december Danone’s nieuwe, state-of-the-art productiefaciliteit voor Nutricia Haps formeel opgeleverd. Colt International was verantwoordelijk voor het ontwerp en de levering, montage en validatie van de klimaatinstallaties, die een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de productiviteit en voedselveiligheid. Het resultaat: betere hygiënische omstandigheden, een hogere productkwaliteit én een lager energieverbruik.
“Wij zijn in december 2015 met Nutricia Haps in contact gekomen”, vertelt Kees Sietsma, Business Development Manager Climate Control North, West & South Europe bij Colt International. “Toen wij hoorden van de nieuwbouwplannen in de gemeente Haps – waar wij zelf ook zijn gevestigd – hebben we onderzocht of we dit project als buren konden oppakken. Als organisatie zijn wij onder meer gespecialiseerd in industriële klimaatbeheersing. Daarbij hanteren wij een eigen manier van werken, waarbij we niet alleen het installatiemanagement, de uitvoering en de validatie maar ook het complete ontwerp voor onze rekening nemen én garanderen. Een aanpak die we ook aan Nutricia Haps hebben voorgesteld. Maar in eerste instantie bleek moederorganisatie Danone meer gecharmeerd van de conventionele structuur, waarbij een adviseur verantwoordelijk is voor het ontwerp en bestek en waarbij aan de hand van kwaliteit, investering en organisatie een keuze voor de uitvoerende partijen wordt gemaakt.”
Volledige garantie
“Om Danone te overtuigen van onze aanpak, hebben wij onze referenties in de industrie gedeeld”, vertelt Sietsma. “Ook hebben we aangeboden om gratis een ontwerp voor de klimaatinstallaties uit te werken, zodat Danone ons op basis van onze TCO (de totale kosten van de installatie over een gebruiksduur van 20 jaar) kon beoordelen. Echter besloot de organisatie vast te houden aan de vaste procedures. Een jaar later nam Danone toch weer contact met ons op. Het bestek voldeed uiteindelijk niet aan de gestelde eisen, waardoor de organisatie alsnog koos voor het ontwerp en de werkwijze van Colt, op basis van Colt best practices voor de zuivelindustrie. We hebben een compleet nieuw ontwerp voor de nieuwbouw gemaakt, waarbij we niet alleen een garantie op alle draaiende delen hebben afgegeven, maar op het volledige ontwerp. Op basis hiervan kregen we de uitvoering en validatie gegund. Het totale ontwerp is uitgevoerd in 3D/ BIM, waardoor conflicten en knelpunten tijdens de bouw werden voorkomen.”
Specifieke eisen
“De nieuwe Nutricia Haps fabriek is opgedeeld in vier zones – out of care, low care, medium care en high care – waarin al dan niet met open producten wordt gewerkt”, vertelt Sietsma. “Om deze producten optimaal te beschermen, werden specifieke eisen gesteld aan de ruimtetemperatuur, relatieve vochtigheid en overdruk, evenals aan de filtratie van de lucht. Om een juiste filtratie te borgen, wordt gebruik gemaakt van verschillende filterklassen, tot en met speciale HEPA-filters voor de high care ruimtes. Om een juiste overdruk in de high en medium care ruimtes te creëren, voeren we zorgvuldig (na)verwarmde, (na)gekoelde en gefilterde buitenlucht toe.”
30 luchtbehandelingskasten voor Danone Nutricia
In totaal heeft Colt International 30 luchtbehandelingskasten geplaatst, met een totale luchthoeveelheid van circa 500.000 m³/h. “In het hele project zijn RVS luchtkanalen toegepast die vervuiling van de lucht tijdens het transport voorkomen”, aldus Sietsma. “Om een optimale hygiëne in de high en medium care ruimtes te garanderen en om tochtklachten te voorkomen, hebben we waar mogelijk airsocks gemonteerd. Deze gekwalificeerde textiele luchtverdeelslangen zijn gegarandeerd schoon en bacterievrij. Lucht wordt in zeer lage snelheden de ruimte in geblazen, waardoor een minimale luchtverplaatsing wordt geborgd. In de low care ruimtes is gekozen voor inblaasroosters.”
Omdat in de meeste ruimtes de temperaturen flink oplopen, is in dit project vooral koeling gewenst. “Om het energieverbruik te beperken, wordt mechanische koeling zoveel mogelijk voorkomen. In plaats hiervan maken we in 40% van de installaties gebruik van adiabatische koeling. Daarnaast wordt vrije koeling met buitenlucht toegepast, waardoor het energieverbruik – ten opzichte van het oorspronkelijke bestek – met 15 tot 20% gereduceerd wordt. In een aantal luchtbehandelingskasten zijn warmtewielen toegepast, die zorgen voor een efficiënte warmteterugwinning.”
Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Colt International - Sjoerd de Jong
Beeld: Danone
Editie: Stedenbouw.nl