Probleemloze combinatie van vorm en functionaliteit

Het nieuwe gebouw van de Commerzbank in Luxemburg is een typisch onderdeel van het stedenbouwkundig project dat enkele jaren geleden ontwikkeld is voor de regio Kirchberg. In deze regio, die indertijd nog onbebouwd was, is het van belang dat de vorm van nieuwe constructies wordt afgestemd op mogelijke ontwikkelingen in de toekomst.

Het banksysteem van de Commerzbank is volop in ontwikkeling en iedere verandering heeft automatisch gevolgen voor het concept van het project. Dat is de reden waarom men gekozen heeft voor een veelzijdig gebouw dat talrijke gebruiksmogelijkheden biedt om aan behoeftes tegemoet te komen.

Het architectenbureau Hermann & Valentiny et Associés is nauw betrokken bij de stedenbouwkundige ontwikkeling van deze regio. Dit bureau won in 2000 de eerste prijs voor architectuur met het project voor de nieuwbouw van de Commerzbank. We spraken met de ontwerpers ervan, de architecten Axel Christman en François Valentiny.

Evenwicht tussen vorm en functionaliteit.

"François Valentiny: "Enerzijds beschouwen we het spelen met licht en het zoveel mogelijk laten zien wat er zich binnenin een gebouw afspeelt als de kenmerkende principes van ons bureau. Anderzijds spreekt het voor zich dat de constructie van een gebouw afhankelijk is van de functie ervan. zo is de functie van deze bank in tweeën gedeeld tussen de belangrijke en minder belangrijke klanten. De gekozen vorm van het gebouw laat deze tweedeling zien. De imposante ingang aan de noordkant - waar de straat door lijkt te lopen in het gebouw - splitst het blok duidelijk in twee delen. Deze worden echter met elkaar verbonden door de gemeenschappelijke hal. Hier komen vorm en functie bij elkaar". 

Veelzijdig project

Er is veel aandacht besteed aan de functie van dit vijf verdiepingen tellende gebouw. Axel Christman licht toe: ?Het gaat hier niet over een bank in de klassieke zin van het woord. De tijd van de loketten en couponkassa?s is voorbij. De bank levert nu andere diensten. Daarom zijn we niet uitgegaan van één enkele gebruiksmogelijkheid maar van wel 24 zodat de architect naderhand aan iedere behoefte kon voldoen. De realisatie van een veelzijdig gebouw is vanaf het begin ons uitgangspunt geweest. De Bank heeft een prachtige foyer en een optimale en discrete balie voor de klanten. Bovendien biedt het gebouw een werkplek voor ongeveer 500 medewerkers. Het spreekt dus voor zich dat het creëren van optimale arbeidsomstandigheden een belangrijke rol heeft gespeeld.

Innovatieve gevel

De dragende constructie van het gebouw is ongeveer 100 meter lang en bestaat voornamelijk uit gewapend beton. De zelfdragende gevel is gemaakt van witte betonblokken. Voor de zonwering zijn rondom, behalve aan de noordkant, verticale glazen lamellen van Colt geplaatst. De lamellen aan de oostkant zijn vast en die van de gevels op het zuiden en oosten zijn beweegbaar. De lamellen volgen automatisch de stand van de zon dankzij het automatische CCS2000 besturingssysteem. François Valentiny vervolgt: "We hebben gekozen voor glazen lamellen omdat die het mooie zicht naar buiten niet belemmeren. Dat is niet alleen mooi maar ook belangrijk voor het psychologische effect ervan op het werk dat wordt verricht. Axel Christman voegt daaraan toe: "De zonwering is in overleg met Colt ontwikkeld na er samen uitgebreid over te hebben gesproken. Vanuit onze deskundigheid hebben wij een bepaalde visie die we op een haalbare manier willen concretiseren en presenteren. Daarbij hadden we het bedrijf nodig om de technische details van tevoren goed en praktisch op elkaar af te stemmen".

L’entreprise COLT a fourni et posé des systèmes de brise-soleil type Shadoglass sur les 2 cages d’escaliers côté piste du parking aérien de l’aéroport de Toulouse Blagnac. Sur chaque cage d’escalier, deux des façades disposent de systèmes à lames fixes en verre teinté, l’une côté piste et l’autre côté silo, soit un total de 450m² de surface vitrée. 
L’objectif premier de l’intégration de vantelles sur ces façades du parking est d’assurer la ventilation, mais aussi le désenfumage tout en protégeant l’intérieur du parking de la pluie. 
Le verre utilisé pour les lames est un verre feuilleté avec un film coloré type VANCEVA impression orange (aspect esthétique uniquement) et les supports des lames sont en aluminium laminé. Les lames offrent un excellent degré d’inclinaison pour assurer une réflexion de la chaleur tout en permettant une transmission lumineuse agréable.

Colt Systeem
  • Buitenzonwering
Onze klant
  • Nieuwe constructie: Cisalia L.S.A. Bank Commerzbank AG
  • Locatie: Luxemburg
  • Architecten: Architectenbureau Hermann & Valentiny et Associés 
  • Bouwbedrijf: Hochtief Construction AG
© 2019 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions