Niko - Blikvanger op zichtlocatie

Voor de architect van het Niko-gebouw was het van het grootste belang om stramienvorming in de gevel te voorkomen.

Langs de E17 ter hoogte van Sint-Niklaas trekt het architectonisch bijzondere onderkomen van Niko direct de aandacht. Grote glazen gevels zorgen voor transparantie en veel natuurlijk licht in de werkruimten. Een nadeel van zoveel glas is dat de zon vrij spel heeft en de binnenruimten opwarmt tot onbehaaglijke temperaturen of een verblindend effect oplevert. Een nadeel dat hier op esthetische wijze met speciaal voor dit gebouw ontworpen buitenzonwering door Colt is opgelost.

60 meter zonwering zonder onderbrekingen

Voor de architect van het Niko-gebouw was het van het grootste belang om stramienvorming in de gevel te voorkomen. Wanneer de buitenzonwering gesloten is, moet de gevel een groot vlak zijn. De overspanning van de voorgevel (zuidzijde) van 60 meter is echter dusdanig groot dat dit met standaard buitenzonwering geen haalbare kaart was. Colt adviseerde daarom een speciaal voor dit project ontworpen systeem, een combinatie van het Colt Shadoglass systeem uitgevoerd met Colt Solarfin lamellen. Waar de ellipsvormige lamellen standaard om het midden van een console draaien waardoor altijd 100 mm tussen de stramienen open blijft (en dus een onderbreking laat zien), draaien de lamellen van deze oplossing vóór de console. In gesloten stand vormt de zonwering daardoor een strakke ononderbroken lijn. Om dit te bewerkstelligen is gebruik gemaakt van een speciaal overbrengingsmechanisme. Ook de oost- en westgevel werden voorzien van dit zelfde zonweringsysteem.

Onzichtbare Rook- en warmte-afvoer

Een Colt mechanisch Rook- en warmte-afvoer systeem, met een diameter van 2 meter, werd onzichtbaar volledig geïntegreerd in het atrium. Ook de door Colt geleverde rookschermen zijn niet zichtbaar geïnstalleerd.

Colt Systeem
  • Speciaal ontworpen zonwering, systeem Shadoglass voorzien van Solarfin lamellen
  • Mechanische rook- en warmteafvoer in het Atrium
Onze klant
  • Project: Niko
  • Locatie: Sint-Niklaas
  • Bouwheer: Nikim N.V.
  • Architecte: Crepain Binst Architecture
  • Aannemer: Roegiers
© 2019 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions