Unieke zonwering op gebogen lichtstraat bij Kwartier Majoor Housau

Datacommunicatie- en competentie- centrum 'Kwartier Majoor Housiau' van Defensie

Was in vroegere jaren het Kwartier Majoor Housiau het belangrijkste transmissiecentrum van Defensie, nu is het een modern datacommunicatie- en competentiecentrum, waar o.a. opleidingen worden gegeven. Het nieuwste gebouw op dit terrein van defensie voorzag Colt van een gebogen lichtstraat met een unieke zonwering erboven.

De opdracht

Het nieuwe gebouw is gelegen op het terrein van Defensie in Peutie en beslaat vier blokken die verbonden zijn door een gang. Het wordt deels als kantoor, deels als laboratorium en deels voor opslag gebruikt. Op de benedenverdieping en eerste verdieping van het stenen kantoorblok installeerde Colt Solar C buitenzonwering boven de ramen. De andere blokken, afgewerkt met gevelbeplating, werden boven de ramen met hetzelfde systeem voorzien. 

Colt Solar C is een uitkragende zonwering met aluminium lamellen die in een vaste positie op een onderconstructie zijn aangebracht. De stand van de lamellen is zodanig dat in het voorjaar, de zomer en de herfst een maximale diffuse lichtinval door de ramen valt, zonder de nadelen van directe zoninstraling zoals verblinding en reflecties. Bovendien blijft het zicht naar buiten gehandhaafd.

Speciale zonwering

Op het dak werd door colt een gebogen lichtstraat geplaatst om de blokken van meer daglicht te voorzien. Om echter in de zomermaanden oververhitting te voorkomen werd door colt hier bovenop een uniek zonweringsysteem geïnstalleerd. Voor dit systeem werd gebruik gemaakt van de Solar C lamellen. Echter de helft van de lamellen is naar een zijde georiënteerd, de andere helft naar de tegenoverliggende zijde. Vooraf heeft colt een speciale studie uitgevoerd naar de stand van de zon door het jaar heen op deze locatie. Met een Autocad programma werd vervolgens de invloed en het effect van de zon in de verschillende standen gevisualiseerd.

Colt Systeem
  • Solar C buitenzonwering aan de gevel en lichtstraten voorzien van Solar C zonweringslamellen
Onze klant
  • Locatie: Peutie / België
  • Bouwheer: Ministerie van Defensie
  • Architecte: Styfhals & Partners
  • Aannemer: Kumpen nv
© 2018 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions